Història/reglament

Què és el Horseball ?

El HorseBall és un joc d’equip on es mescla l’equitació i el bàsquet (és un esport  mixta). Participen 6 jugadors per equip i només 4 poden estar al camp. Cada partit es divideix en dos temps de 10 minuts amb un descans de 3 minuts.

El terreny de joc és de 60m a 75m de llarg i 20m a 30 m d’ample i delimitat per uns cilindres inflables delimiten l’àrea de joc i fa de seguretat pels cavalls. Està regulat per dos àrbitres,  un a cavall i l’altre de cadira.

L’objectiu es posar la pilota que està  recoberta de sis anses de cuir al seu voltant per poder facilitar la recollida del terra sense desmuntar del seu cavall que és el més espectacular i poder-la encistellar en unes cistelles situades a 3,5 m del terra i en perpendicular.

S’han de fer tres passades entre tres jugadors diferents perquè el tant sigui vàlid.

 Escola de Horseball:

 El nostre centre consta la temporada 2013

El Horseball

 El Horseball o bàsquet a cavall és un esport eqüestre d’equip.

Enfronta a dos equips formats per sis jugadors o jugadores, amb els seus respectius cavalls o eugues. L’objecte del joc és fer el màxim de cistelles al camp de l’equip contrari mitjançant una pilota de 65 cm de circumferència amb sis nanses de cuir. Dins del terreny de joc poden haver-hi únicament quatre jugadors o jugadores per equip.

L’equip és mixt, tant hi participen nois com noies.

Aquesta disciplina destaca per la seva espectacularitat, la rapidesa de moviments de cada jugador amb el seu cavall i la peculiaritat de recollir la pilota sense baixar del cavall cada cop que aquesta cau a terra.

 Partit de horseball, zona de la cistella

 El Horseball tot i que és un esport avui per avui poc conegut, a Catalunya el practiquen més de 200 jugadors i jugadores federats que representen una de les més grans potències a nivell mundial conjuntament amb França.

Atac i defensa

A més de les virtuts de qualsevol esport en equip, el horseball obliga a un treball constant, no tan sols amb el propi esportista, ni amb el treball conjunt amb la resta de jugadors de l’equip, si no també cadascú amb el seu propi cavall. Exigeix alhora una gran responsabilitat per part de la noia i del noi. L’èxit d’un equip depèn doncs del bon fer de sis jugadors, sis cavalls i la seva conjunció, juntament amb l’entrenador.

Reglament

Cada equip és format per sis genets i sis cavalls, malgrat que tan sols poden haver-hi quatre membres per equip dins del terreny de joc, podent efectuar tots els canvis que calguin mentre el joc estigui aturat.

L’objecte del joc és fer el màxim de cistelles al camp de l’equip contrari mitjançant una pilota de 65 cm de circumferència amb sis nanses de cuir.

El terreny de joc és un rectangle de 60 a 75 metres de llargària i de 20 a 30 metres d’amplada. A cada banda del fons del terreny de joc es troben les cistelles fetes per un cercle d’un metre de diàmetre situat a 3,50 metres d’alçada. La cistella es troba perpendicular al terra, al contrari que al bàsquet. De banda a banda del terreny de joc se situen uns tubs inflables anomenats budes que delimiten l’àrea de joc, i que els cavalls han de saltar per entrar i sortir del terreny de joc. Els cavalls porten proteccions a les quatre potes, i als cascs, una sella de muntar especial per horseball o tipus Anglesa i una corretja de cuir anomenada recollidor. Aquesta corretja es lliga als estreps passant per sota la panxa del cavall, per possibilitar que els genets s’inclinin en angles de més de 45 graus per recollir la pilota del terra sense baixar del cavall— i ,en ocasions, fins i tot al trot i al galop.

          Recollida de la pilota i detall del recollidor

Els genets porten una samarreta del seu equip amb el número de jugador al darrera, pantalons i botes altes de muntar, casc, genolleres i esperons.

Per tal de marcar un punt cal que des del moment en què la pilota es posa en joc es facin tres passades entre tres jugadors diferents del mateix equip. La pilota es pot posar en joc si es recull del terra, es llença una touche (com al rugbi) o es llença una penalització.

Detall d’una touche

Cada partit és controlat per tres àrbitres: el principal que segueix les evolucions del joc a prop i a cavall, un àrbitre de cadira i un tercer àrbitre que controla el temps: 10 minuts a rellotge corregut per cada una de les dues parts. Els entrenadors poden demanar un temps mort de trenta segons a cada part.

Atac amb persecució

Història

Aquest esport té l’origen en l’antic joc argentí, el pato i un altre joc Afganès, el qual va arribar a França als anys trenta del segle XX. Va ser el capità Clave, a França, qui va crear les regles del horseball. A la dècada dels 70 la Federació Francesa d’Equitació va acceptar aquest esport que es va popularitzar a les regions de la Provença i la Vall del Lòria. L’any 1979 va tenir lloc el primer campionat de França, i la primera copa d’Europa el 1992.

 Història del horseball a Catalunya

A Catalunyael Horseball es remunta a l’any 1997, quan dos pioners d’aquesta disciplina eqüestre, Jordi Serra i Jordi Traveria, van establir els primers contactes al Salon du Cheval de Tolosa de Llenguadoci al Ecumat de Madrid.

El joc en equip i l’emoció del resultat són circumstàncies que van engrescar –i segueixen engrescant els infants i joves– a practicar esports eqüestres amb pilota. Són aquestes qüestions les que van propiciar que en Traveria i en Serra comencessin per camins diferents la pràctica del horseball a Catalunya . i curiosament sense conèixre’s  mútuament fins al cap d’uns mesos. En aquest primer moment encara no es coneixien. Al  1999 els dos pioners, Traveria i Serra, participen com a membres de la Selecció Espanyola al campionat d’Europa celebrat a Wells, Àustria.

Al llarg d’un any els equips dels Diables de Masies de Roda i les Alforges de Banyoles van dur a terme exhibicions a diversos fòrums eqüestres de tot Catalunya. Al llarg de l’any 2000 van formar-se dos nous equips: Can Vivet de Centelles i Tots a cavall de Gavà, i donant pas a la primera lliga catalana de Horseball.

A la segona lliga catalana celebrada el 2001-2002 es van incorporar els equips de Can Tramp, Horseball Osona, Olot, Mas Falgars de Mieres jugant quatre partits per jornada, tots de la categoria sènior. Aquesta temporada va ser la primera lliga d’esport base on van jugar una única categoria infantil amb equips d’ Alforges, Can Vivet, Can Tramp, Centre Doma Osona– i Aiguamolls.

A la temporada 2002-2003,  es desdoblen les edats. S’estableix categoria sènior a partir de 16 anys, juvenils a partir de 14 i cadets a partir de 8 anys.

A la temporada 2003-2004 ja surten 4 categories: sènior, juvenil, cadets i poussins.

A la temporada 2004-2005, apareixen les 6 categories actuals: dues categories de sèniors: primera i segona divisió, juvenils ( fins a 18 anys), cadets (fins a 14 anys), benjamins (fins a 12 anys) i poussins (fins a 10 anys).

Actualment, amb més de 200 jugadors i jugadores federats participen a la lliga catalana uns 40 equips en totes les categories.

Al 2000,la Selecció Catalana de Horseball participa per primer cop al campionat d’Espanya a Madrid  i aconsegueix la medalla de plata. Des del 2003 fins al 2010, Catalunya obté la medalla d’or. El 2007 s’inicia la copa de Clubs d’Espanya, on l’equip català de Cardedeu C.E.E.C. guanya la copa en les quatre edicions celebrades. L’any 2008, el C.E.E.C. participa a la Copa d’Europa de Horseball a Estocolm i guanya la medalla de bronze. L’any 2009, el C.E.E.C. guanya la Copa d’Europa a França.

Selecció mixta Catalana 2007, Campions d’Espanya                     Selecció mixta Catalana 2008, Campions d’Espanya

Des del 2002, la Selecció Catalana de Horseball, participa en torneigs internacionals, destacant el Torneig Internacional de Saint Georges d’Orques, on hi participen totes les categories de promoció, aconseguint sempre les medalles d’or i plata. El 2010 Catalunya guanya  l’or en les categories de poussins, benjamins, cadets i sub 21 i la plata en la categoria sub 18.

Des de l’any 2007 es celebra també el Campionat d’Espanya Femení, on la Selecció Catalana, guanya en les seves tres edicions la medalla d’or.

La Seleccció Espanyola de Horseball en categoria sub 16, formada sempre exclusivament per jugadors catalans, i essent seleccionador en Jordi Serra de Les Alforges de Banyoles, no para d’acumular èxits: el 2006, aconsegueix el seu primer triomf amb la medalla de bronze en el Campionat d’Europa de Horseball; l’any 2007, aconsegueix la plata; i el 2008 i 2009 l’or, derrotant a la inexpugnable selecció francesa. El 2010 torna a guanyar la plata. En la categoria absoluta, formada també majoritàriament per genets catalans, el 2007 i 2009 aconsegueix la plata en el Campionat d’Europa, i el 2008 es proclama subcampiona del món.

 Pòdium del millors d’Europa Juvenils (Sub 16) 2006

El Club Esportiu HorseBall La Garrotxa.

 Antecedents.

En els inicis del horseball a Catalunya, un equip d’Olot, juga ja la segona Lliga Catalana de Horseball, els anys 2001-2002. Si bé l’equip no té continuïtat, sí que algun dels seus integrants obtindrà grans èxits en altres equips i seleccions.

A l’estiu de 2004 es forma un equip de nens i nenes de categoria cadets de horseball a l’ hípica de Can Nic d’Olot que ja participaren en la lliga del 2004-2005. Després d’aquesta primera temporada a la lliga catalana es funda el Club.

Neix el Club Esportiu Horseball La Garrotxa.

El Club Esportiu Horseball La Garrotxa— va néixer l’any 2005 a Olot. En foren membres fundadors antics jugadors del Club Horseball Olot, jugadors i jugadores en aquell moment i també pares i mares. Fou nombrat President— qui alhora era l’entrenador –Eduard Golet.

El Club té per objectiu promocionar i consolidar l’esport de l’hípica i concretament la disciplina del horseball, i a través d’ell contribuir a l’educació i al desenvolupament del noi i noia que participen en aquest esport.

Tot i que el Club sempre ha tingut la seva seu social a Batet, utilitza pel seu entrenament les instal·lacions de la Hípica de Can Nic d’Olot.

En la Lliga Catalana 2005-2006, el club participa en tres categories, la de cadets (fins a 14 anys), la de juvenils (fins a 18 anys) i a Primera Divisió. Aquest any l’equip de primera no va aconseguir mantenir la categoria i va baixar a segona divisió.

                     Entrenament a Can Nic. 2005.                                               Equip de Cadets Lliga 2005-2006

Ja des de la primera lliga catalana que el Club participa, la seva imatge va lligada a la del seu patrocinador Llet Nostra.

En la Lliga del 2006-2007, es mantenen els equips de juvenils i de segona divisió. S’aconsegueix de nou l’ascens a Primera Divisió .

                  Equip de Juvenils Lliga 2006-2007                                          Equip de Segona 2006-2007

En la Lliga del 2007-2008, l’equip de juvenils obté la tercera plaça i l’equip de Primera Divisió manté la categoria.

Equip de Primera Lliga 2007-2008

En el 2008-2009, el club participa en un únic equip de Primera Divisió a la Lliga Catalana.

En la —–temporada 2009-2010 el Club de La Garrotxa torna a presentar dos equips, un a Primera Divisió i un altre a Segona, amb nous jugadors que s’incorporen.

Al Club durant aquests anys li ha estat difícil créixer, al no tenir fins al moment seu pròpia i estar integrats en una altra hípica on es prioritzen altres disciplines.

El Club Horseball La Garrotxa—- ha organitzat exhibicions de horseball a la Fira de Sant Lluc d’Olot en les —– edicions del 2007, 2008, 2009 i 2010. Ha participat també en altres fires arreu de Catalunya com Granollers, Vic, La Garriga, Vilanova i La Geltrú, etc. També ha participat en les fires d’Equus Catalonia i Equus Girona.

En la—- lliga catalana 2010-2011 el Club Horseball la Garrotxa presenta 3 equips a la lliga: els benjamins (10-12 anys) i els equips senior de primera i segona divisió.

També avalen el Club alguns dels èxits aconseguits pels seus jugadors:

L’Edu Golet n’és el President i l’Entrenador. Va ser membre fundador de l’antic Club Horseball d’Olot i juga a horseball des dels seus inicis a Catalunya. Durant uns anys va jugar amb l’equip de Primera Divisió de Les Alforges de Banyoles aconseguint el títol de Lliga dels anys 2004-2005 i la medalla de plata en el Campionat d’Espanya de Clubs, l’any 2007. És campió d’Espanya amb la Selecció Catalana Absoluta de Horseball els anys 2003, 2004, 2005, 2006 i 2007. L’any 2008, juntament amb el també olotí Marià Clavell van reforçar l’equip de Horseball de Cardedeu en la Campionat Europeu de Clubs de Horseball  a Estocolm on van aconseguir la medalla de bronze. Des de l’any 2008 és seleccionador i entrenador de categories promocionals de la Selecció Catalana de Horseball, participant al Campionat Internacional de Horseball de Saint Georges d’Orques. El 2010 va ser  nomenat entrenador i seleccionador de la Selecció Catalana Absoluta de Horseball.

Seniors 1ª  temporada 2011-2012

Seniors 2ª  temporada 2010 -2011

This function has been disabled for CENTRE HÍPIC GARROTXA.

Top